Waterparels, ook wel hydrogelparels of gelparels genoemd, zijn kleine, kleurrijke bolletjes die worden gebruikt als decoratie, als speelgoed of als waterreservoir voor planten. Ze zijn vaak aantrekkelijk voor kinderen vanwege hun felle kleuren en glanzend uiterlijk, maar in uitzonderlijke situaties brengen ze risico's met zich mee. Want bepaalde parels kunnen aanzienlijk in grootte toenemen als ze in contact komen met water, omdat ze water opzuigen en vasthouden. Zo kunnen ze tot vele malen hun oorspronkelijke grootte opzwellen.
Let voornamelijk op voor waterparels die een sterke zwelling aankondigen (x 100 of x 200). Hun diameter kan na enkele uren in water of in het lichaam tot 5cm oplopen.
Behandeling
Als een kind waterparels heeft ingeslikt zonder tekenen van verstikking, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts of het Antigifcentrum. Afhankelijk van het aantal en de maximale formaat van de waterparel kan de behandeling variëren.
In het geval van een gastro-intestinale obstructie is een hospitalisatie nodig voor observatie en behandeling. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de parels te verwijderen.
Toxiciteit
Hoewel de materialen waaruit waterparels zijn gemaakt over het algemeen als niet-toxisch worden beschouwd, kan het formaat van deze bolletjes gevaarlijk zijn. De grootste risico's zijn gerelateerd aan verstikking en darmobstructie, vooral bij jonge kinderen.
- Verslikking en verstikkingsgevaar: bij kleine kinderen kan een (opgezwollen) waterparel de luchtweg of slokdarm blokkeren. Het kind hapt dan naar adem en loopt rood aan.
- Zwellen van de parel in het lichaam: als een waterparel wordt ingeslikt, kan deze in de maag of darmen aanzienlijk opzwellen.
Afhankelijk van de grootte van de gezwollen waterparel en het aantal ingeslikte parels, is er een risico op een darmobstructie. Klachten die hiermee gepaard gaan zijn: braken, buikpijn en krampen, overgeven, constipatie en pijn op de borst. Het is mogelijk dat deze klachten pas na enkele uren optreden, op het ogenblik dat de waterparel een bepaald formaat bereikt. - Moeilijk te detecteren: omdat waterparels transparant kunnen zijn en vaak niet worden opgemerkt op röntgenfoto’s, kan het moeilijk zijn om te bepalen waar de obstructie zich bevindt.
Preventie
Preventie is de sleutel tot het vermijden van ongelukken met waterparels. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:
- Opslag: bewaar waterparels altijd buiten het bereik van kinderen.
- Educatie: leg aan kinderen uit dat waterparels zeker niet mogen worden ingeslikt.
- Veilig gebruik: gebruik waterparels op een veilige manier en zorg ervoor dat ze niet rondslingeren in huis, vooral niet in ruimtes waar jonge kinderen spelen.
Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te volgen, kan je het risico op ongevallen met waterparels aanzienlijk verminderen.