De meest voorkomende ongevallen met vloeibare (na)vullingen gebeuren door inslikken, huidcontact of contact met de ogen. De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid ingenomen nicotine.
De symptomen na het inslikken variëren, naargelang de hoeveelheid ingenomen vloeistof en de concentratie nicotine ervan.
Eerste tekenen van een vergiftiging zijn misselijkheid, braken, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, enz. Bij ernstige vergiftigingen kunnen zich stuipen (convulsies), hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen voordoen met mogelijks dodelijke afloop.
Bij kinderen kan zelfs een (zeer) beperkte dosis nicotine reeds een ernstige vergiftiging veroorzaken! Enkele ml vloeistof kunnen dus al (levens)gevaarlijk zijn.
Bij huidcontact kan er irritatie optreden.
Bovendien kan de nicotine worden geabsorbeerd door de huid en zo een vergiftiging veroorzaken.
Irritatie van het oog is mogelijk. In zeer zeldzame gevallen, kan een letsel t.h.v. het hoornvlies, optreden of kan de nicotine geabsorbeerd worden en een vergiftiging veroorzaken.
Ernstige klachten van de luchtwegen kunnen optreden zoals hoesten, kortademigheid en drukkende pijn ter hoogte van de borst.
Soms gaan deze klachten gepaard met braken, misselijkheid, koorts en/of vermoeidheid.
Bij een ongeval met vloeibare (na)vullingen voor elektronische sigaretten neem je best meteen contact op met het Antigifcentrum (070 245 245 – gratis) of je huisarts.
Om het risico te kunnen inschatten, zal men enkele vragen stellen:
De behandeling bestaat uit bestrijding van de symptomen en het opvolgen van de vitale functies van het slachtoffer. Er bestaat geen specifiek tegengif.
Bij inslikken van vloeibare vullingen kan je de mond spoelen en enkele slokjes water te drinken geven.
Voor kinderen kunnen enkele ml vloeistof al gevaarlijk zijn. Daarom is bij kinderen tot en met de leeftijd van 13 jaar steeds observatie in het ziekenhuis aangewezen, zelfs bij blootstelling aan kleine hoeveelheden.
Was de huid met water en zeep en spoel grondig na. Als er symptomen optreden (roodheid, irritatie, ...), neem dan contact op met je huisarts.
Spoel het oog grondig gedurende meerdere minuten met lauw, stromend kraantjeswater. Als na het spoelen de symptomen aanhouden (rode ogen, irritatie, ongemak, pijn, troebel zicht), contacteer je huisarts.
Bij aanwezigheid van symptomen, zoals klachten aan de luchtwegen (hoesten, kortademigheid, drukkende pijn ter hoogte van de borst) contacteer je best je huisarts, ook wanneer deze klachten pas enkele dagen later optreden. Soms gaan deze klachten gepaard met braken, misselijkheid, koorts en/of vermoeidheid.
Nicotine is één van de voornaamste oorzaken van de verslavende werking van roken. Het is ook een krachtig zenuwgif, dat o.a. in insecticiden gebruikt wordt. Maar ook voor mensen is nicotine giftig.
De e-sigaret is een relatief nieuw product op de markt. Vooral de vloeibare (na)vullingen vormen een risico op vergiftiging. De aanwezigheid van nicotine in een aantal modellen maakt van de e-sigaret geen onschuldig product.
Net zoals gewone sigaretten(peuken) gevaarlijk zijn voor kinderen, vormen e-sigaretten en de (na)vullingen die nicotine bevatten een risico voor hen.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs betreffende het schadelijke effect op de gezondheid, en is dit onderwerp van verder onderzoek. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) concludeert evenwel: "Het relatieve risico van e-sigaret ten opzichte van niet roken is duidelijk: de e-sigaret is niet zonder risico; ze valt dus af te raden voor niet-rokers, waaronder zeker de jongeren. Het relatieve risico van de e-sigaret ten opzichte van roken is eveneens duidelijk: de e-sigaret wordt minder schadelijk ingeschat dan roken; ze vormt voor rokers een beter alternatief dan roken en kan als rookstopmiddel gebruikt worden."
Een elektronische sigaret (of e-sigaret) werkt op de elektriciteit van een batterij, om de handeling van roken te simuleren. Er is geen verbranding. Ze heeft een weerstand en een vulling met vloeistof (e-liquid). Wanneer de gebruiker aan de sigaret trekt, wordt de vloeistof in de vulling verwarmd en kan men de dampen inhaleren. Visueel lijkt deze stoom erg op de rook van een echte sigaret. Aan deze stoom kan een smaakstof worden toegevoegd, al dan niet met nicotine.
Elektronische sigaretten winnen aan populariteit als middel om te stoppen met roken, ter vervanging van de gewone sigaret of als middel om cannabidiol (een stof die voorkomt in cannabis) of andere substanties te roken.
Een nieuwe EU-richtlijn inzake tabaksproducten doet een aantal aanbevelingen en verplichtingen over de toestellen en de vloeibare vulling. Deze Europese richtlijn is ondertussen omgezet in Belgische wetgeving: Koninklijk Besluit betreffende het fabriceren en het in de handel brengen van elektronische sigaretten.
De navulverpakkingen met nicotine mogen maximaal 10 ml vloeistof (e-liquid) bevatten. De concentratie van nicotine in de vloeistof kan het wettelijk maximum van 20 mg/ml bedragen.