Er valt niet te lachen met lachgas

 
 
Lachgas is populair in het uitgaansleven. Naast het gekende euforische effect (een plezierig gevoel, lachbuien enz.), is het mogelijk dat gebruikers ook heel wat minder aangename effecten ondervinden.
 
 
 
 

Symptomen

In gevorderd stadium begint de motorische vaardigheid sterk af te nemen.

Typisch zijn een doof gevoel en tintelingen in handen en voeten. In een gevorderd stadium begint de motorische vaardigheid sterk af te nemen. Gemakkelijk struikelen, moeilijk stappen, vermoeidheid … zijn veelzeggende signalen. Het is erg belangrijk dat dit op tijd wordt herkend om permanente effecten te voorkomen.

 
 
 
 

Behandeling

Als behandeling wordt B12 voorgeschreven. Mensen met een lage B12-inname – zoals veganisten, vegetariërs en alcoholisten – lopen dan ook een hoger risico bij het frequent inhaleren van lachgas.

 
 
 
 

Risico

Wanneer de gebruiker alleen lachgas en niet genoeg lucht inademt, ontstaat er een zuurstoftekort in de hersenen.

Wanneer de gebruiker alleen lachgas en niet genoeg lucht inademt, ontstaat er een zuurstoftekort in de hersenen. Dit veroorzaakt hoofdpijn, duizeligheid … maar kan ook tot bewustzijnsverlies en zelfs de dood leiden. In de wetenschappelijke literatuur werden er een aantal jammerlijke overlijdens gemeld van gebruikers die zich in een slecht verluchte ruimte bevonden of een gasmasker hadden aangetrokken om lachgas te inhaleren.

Frequent gebruik van lachgas - meerdere keren per maand - kan leiden tot een vitamine B12-tekort en daardoor tot aanhoudende neurologische aandoeningen. De vitamine speelt immers een belangrijke rol in het zenuwstelsel. Lachgas zorgt voor een oxidatieproces in het bloed waardoor de vitamine wordt uitgeschakeld.

 
 
 
 

Meer weten?

Lachgas of distikstofmonoxide werd aan het einde van de 18de eeuw ontdekt. Eerst was lachgas vooral populair omwille van de roesachtige effecten die het teweeg bracht.

Daarna ontdekte ook de geneeskunde de pijnstillende capaciteiten van het gas. Er was immers een groot gebrek aan een betrouwbaar middel om patiënten te verdoven. Tegenwoordig wordt het in combinatie met zuurstof nog ingezet bij kleinere ingrepen in de kinderanesthesie en gespecialiseerde tandartspraktijken.

Lachgaspatronen worden gebruikt om slagroomspuiten onder druk te brengen en zijn daardoor gemakkelijk verkrijgbaar.