(Disclaimer) Het Antigifcentrum verleent voorrang aan de dringende oproepen die mensen aanbelangen. Voor vragen met betrekking tot dieren wordt het Antigifcentrum niet gefinancierd. Er is heel wat informatie over de vergiftiging van dieren beschikbaar op deze website. Heb je het antwoord hier niet gevonden, dan kan je ons steeds bellen op 070 245 245. Onze medewerkers trachten je dan zo snel als mogelijk te helpen op basis van de beschikbare kennis, wetenschappelijke informatie en de door jou verstrekte gegevens. Het Antigifcentrum en zijn medewerkers, kunnen op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele negatieve gevolgen die voortvloeien uit het verstrekte advies. Als eigenaar van het dier blijf je verantwoordelijk en enkel je dierenarts is bevoegd om het gegeven advies te bevestigen.
Toxiciteit
Dieren hebben een andere stofwisseling als mensen. Sommige producten zijn zeer schadelijk voor bepaalde dieren/diersoorten en kunnen zo voor een vergiftiging zorgen. Ook de toedieningsdosis is vaak erg verschillend.
Risico
Enkele voorbeelden van vaak gebruikte medicijnen die NIET geschikt zijn voor je hond of kat:
- Een courante pijnstiller bij de mens, zoals paracetamol (Dafalgan®, Panadol®, Perdolan®,…), is vooral voor katten erg gevaarlijk. Het geneesmiddel kan leiden tot ernstige bloedarmoede, leverfalen, nierfalen en soms sterfte. Bij honden wordt paracetamol soms als behandeling gegeven, maar dit mag enkel op voorschrift van de dierenarts.
- Ontstekingswerende middelen zoals Ibuprofen (Brufen®, Nurofen®, Spidifen®,...) zijn zeer giftig voor honden: ze kunnen bloedingen aan het spijsverteringsstelsel en nierinsufficiëntie veroorzaken. Ook voor de kat zijn ze giftig.
- Aspirine (acetylsalicylzuur) wordt soms op voorschrift van de dierenarts gegeven aan honden of katten. Maar bij ongepast gebruik kan het bij honden én katten tot heel wat schade aan de maagwand en de nieren leiden.
- Loperamide (Imodium®) wordt soms toegediend aan honden en katten, maar dat moet steeds onder strikt voorschrift van de dierenarts gebeuren. Voor verschillende hondenrassen (onder meer Shelties en Collie-achtigen wegens een mutatie in het MDR 1-gen) kan het zelfs bij een lage dosis zeer toxisch en zelfs dodelijk zijn. Het kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel en het hart- en het maagdarmstelsel. Symptomen van vergiftiging zijn braken, lusteloosheid, hijgen, kwijlen en zelfs epilepsie.
Denk dus steeds goed na voor je medicatie geeft aan een hond of kat: wat voor ons onschadelijk is, kan bij hen ernstige gevolgen hebben. Overleg steeds met de dierenarts!
NB. Middelen tegen vlooien bij honden op basis van permethrine mogen niet worden gebruikt bij katten. Lees altijd goed de bijsluiter of raadpleeg je dierenarts alvorens het product te gebruiken.
Preventie
Lees altijd goed de bijsluiter of raadpleeg je dierenarts alvorens een geneesmiddel te gebruiken.