Dieren en geneesmiddelen

 
 
Eigenaars van dieren geven vaak op eigen initiatief geneesmiddelen voor mensen aan hun hond of kat. Dit kan heel gevaarlijk zijn! Het is niet omdat een geneesmiddel goed is voor mensen, het ook huisdieren geneest. Integendeel.
 
 
 
 

Toxiciteit

Dieren hebben een andere stofwisseling als mensen. Sommige producten zijn zeer schadelijk voor bepaalde dieren/diersoorten en kunnen zo voor een vergiftiging zorgen. Ook de toedieningsdosis is vaak erg verschillend. 

 
 
 
 

Risico

Het is niet verstandig om geneesmiddelen die voor de hond bedoeld zijn aan de kat te geven.

Enkele voorbeelden van vaak gebruikte medicijnen die NIET geschikt zijn voor je hond of kat:

  • Een courante pijnstiller bij de mens, zoals paracetamol (Dafalgan®, Panadol®, Perdolan®,…), is vooral voor katten erg gevaarlijk. Het geneesmiddel kan leiden tot ernstige bloedarmoede, leverfalen, nierfalen en soms sterfte. Bij honden wordt paracetamol soms als behandeling gegeven, maar dit mag enkel op voorschrift van de dierenarts.
  • Ontstekingswerende middelen zoals Ibuprofen (Brufen®, Nurofen®, Spidifen®,...) zijn zeer giftig voor honden: ze kunnen bloedingen aan het spijsverteringsstelsel en nierinsufficiëntie veroorzaken. Ook voor de kat zijn ze giftig.
  • Aspirine (acetylsalicylzuur) wordt soms op voorschrift van de dierenarts gegeven aan honden of katten. Maar bij ongepast gebruik kan het bij honden én katten tot heel wat schade aan de maagwand en de nieren leiden.
  • Loperamide (Imodium®) wordt soms toegediend aan honden en katten, maar dat moet steeds onder strikt voorschrift van de dierenarts gebeuren. Voor verschillende hondenrassen (onder meer Shelties en Collie-achtigen wegens een mutatie in het MDR 1-gen) kan het zelfs bij een lage dosis zeer toxisch en zelfs dodelijk zijn. Het kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel en het hart- en het maagdarmstelsel. Symptomen van vergiftiging zijn braken, lusteloosheid, hijgen, kwijlen en zelfs epilepsie.
Denk dus steeds goed na voor je medicatie geeft aan een hond of kat: wat voor ons onschadelijk is, kan bij hen ernstige gevolgen hebben. Overleg steeds met de dierenarts!
 

NB. Middelen tegen vlooien bij honden op basis van permethrine mogen niet worden gebruikt bij katten. Lees altijd goed de bijsluiter of raadpleeg je dierenarts alvorens het product te gebruiken.

 
 
 
 

Preventie

Lees altijd goed de bijsluiter of raadpleeg je dierenarts alvorens een geneesmiddel te gebruiken.

 
 
 
 

Meer weten?

Meer info via deze link.