Zorgeloos op vakantie vertrekken, dat betekent ook een reisapotheek samenstellen. De reisapotheek bevat je gebruikelijke geneesmiddelen aangevuld met andere producten, afgestemd op de bestemming en de duur van de reis.
Een checklist voor de reisapotheek kan je vinden op de websites van de verschillende ziekenfondsen en het FAGG. Vraag advies aan je huisarts of apotheker. Wat zeker mee op reis moet zijn je alledaagse geneesmiddelen, een geneesmiddel tegen koorts en pijn en een ontsmettend middel. Daarnaast mag je geen zonnebrandcrème, insectenwerend middel, wondverband, koortsthermometer en tekentang vergeten mee te nemen. Ook erg nuttig is een handgel voor als er geen water of zeep in de buurt is.
Enkele tips voor veel voorkomende geneesmiddelen in de reisapotheek:
- Paracetamol is het eerste keuze geneesmiddel bij de behandeling van pijn en koorts. De dosis bij volwassenen van meer dan 50 kg is 500 mg tot 1 g tot 4 x daags, de dosis bij kinderen en volwassenen van minder dan 50 kg is 15 mg/kg tot 4 x daags. Het is belangrijk de maximale dagdosis te respecteren. Overdosering kan leiden tot ernstige leverproblemen, soms zelfs met fatale afloop.
- Voor pijn en koorts kan je ook ibuprofen gebruiken met een dosis van 200 à 400 mg tot 3 x daags. Voor kinderen is de dosis 5 à 10 mg/kg tot 3 x daags. Langdurig gebruik van dit geneesmiddel kan ernstige maag-darmletsels veroorzaken. Het gebruik van ibuprofen is af te raden bij al bestaande maag-darmproblemen, hoge bloeddruk, hartfalen en een verminderde nierwerking.
- Reizigersdiarree is een veel voorkomend en vervelend probleem, maar zelden levensbedreigend. Belangrijk is het vochtverlies te compenseren, eventueel met een rehydratatieoplossing. Loperamide kan overwogen worden: de dosering is 2 mg na elke dunne ontlasting, met een maximum van 8 mg per dag bij een volwassene gedurende maximum 3 dagen. Bij kinderen is het gebruik van loperamide af te raden.
- Het aanbrengen van een insectenwerend middel op de huid is een belangrijke preventieve maatregel, ook tegen tropische ziekten die worden overgebracht door muggen, teken en zandvliegen. Het dragen van beschermende kledij en het gebruik van een muskietennet blijven belangrijk. Er zijn aanwijzingen dat insectenwerende producten op basis van DEET het beschermend effect van zonnecrème verminderen. Daarom wordt aanbevolen een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, eerst het zonneproduct te smeren en - pas nadat het product is opgedroogd - de DEET aan te brengen.
Bewaar je geneesmiddelen tijdens de reis en het verblijf volgens de bewaarvoorschriften vermeld in de bijsluiter.
- Vermijd blootstelling aan warmte (bvb. geneesmiddelen niet laten liggen in een auto die in de zon staat).
- Sommige geneesmiddelen horen in een koelkast of koeltas. Controleer zeker de bijsluiter en/of de verpakking.
- De temperatuur in de bagageruimte van vliegtuigen kan voor sommige medicijnen te laag zijn. Neem ze mee in je handbagage
Voor meer informatie over de verschillende beschermingsproducten en advies voor reizigers in tropische gebieden kan je de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadplegen.