Vloeibare wrattenverwijderaars

 
 
Vloeibare wrattenverwijderaars kunnen een handige oplossing zijn om vervelende wratten, die letterlijk al eens durven ‘opduiken’ na een zwembadbezoek, te bestrijden. Je bent wel best voorzichtig met het goedje, want als het naast de wrat, of op andere plekken op het lichaam, terechtkomt, kan het voor ernstige irritatie en zelfs brandwonden zorgen.
 
 
 
 

Behandeling

”Eerst water, de rest komt later!” is ook hier het advies. Hoe sneller het bijtende product verdund en weggespoeld wordt, hoe minder kans er is op letsels.

Maar, belangrijk is wel dat het water rechtstreeks bij het bijtende product geraakt. Bij vloeibare wrattenverwijderaars werkt dit spoelen met water vaak minder goed of zelfs helemaal niet, omdat de soepele pleister waterafstotende eigenschappen heeft waardoor het wegspoelen en verdunnen van de bijtende stof verhindert. Meer nog, onder deze soepele pleister zijn de omstandigheden voor de bijtende stof ideaal om zijn verwekende en bijtende werking voort te zetten! Hierdoor kan de gewone huid zodanig geïrriteerd raken dat brandwonden ontstaan. Daarom, als je per ongeluk vloeibare wrattenverwijderaar op je huid morst is het best om de soepele film manueel af te wassen en te verwijderen. Spoel na het verwijderen de huid nog minstens 15 minuten na met stromend lauw (kraantjes)water. Als je huid nadien een beetje rood is, zoals bij lichte zonnebrand, kan je ze zelf behandelen met een ontsmettend product en vervolgens een hydraterende crème. Laat je huid echter wel door een dokter onderzoeken bij ergere klachten, zoals blaarvorming, het loskomen van de huid of symptomen van een infectie.

 
 
 
 

Risico

Een wrat is eigenlijk niets meer dan een goedaardige vergroeiing van de huid, het gevolg van een virus. Het effect van een vloeibare wrattenverwijderaar op gezonde huid is net hetzelfde als die op een wrat. Echter, op een wrat kan die verweking en afbijten geen kwaad, net omdat het om dode huid gaat. Op niet aangetaste huid kan het daarentegen ernstige irritatie en brandwonden geven.

 
 
 
 

Preventie

Wratten zijn meestal goedaardig en verdwijnen spontaan na verloop van tijd, je hoeft ze dus niet steeds te behandelen. Als een wrat je toch stoort en je kiest ervoor ze te behandelen met een vloeibare wrattenverwijderaar, neem je best enkele voorzorgen.

  1. Hou vloeibare wrattenverwijderaars steeds buiten het bereik van kinderen.
  2. Leg een papiertje op de huid rondom de wrat, smeer ze in met vaseline of transparante nagellak, om te voorkomen dat de vloeibare wrattenverwijderaar inwerkt op de niet aangetaste huid.
  3. Verwijder overtollige vloeibare wrattenverwijderaar meteen van de huid.
  4. Gebruik geen vloeibare wrattenverwijderaars voor de behandeling van wratten ter hoogte van het gelaat, slijmvliezen of geslachtsdelen. Vraag daarvoor steeds advies bij je huisarts.
  5. Rook nooit tijdens het aanbrengen van een vloeibare wrattenverwijderaar, de vloeistof is erg brandbaar.
 
 
 
 

Meer weten?

Vloeibare wrattenverwijderaars bestaan vaak uit bijtende stoffen, opgelost in een vloeistof die het aanbrengen vergemakkelijkt. Wanneer na het aanstippen van de wrat deze vloeistof verdampt, laat ze een soepele pleister achter. Deze ‘pleister’ of bedeklaagje zorgt dan voor ideale omstandigheden waarin de bijtende stof kan inwerken. De wrat zal eerst verweken, om daarna weg te slinken.