De eerste symptomen van een methanolvergiftiging doen denken aan dronkenschap bij alcoholinname:
Nadien verschijnen andere symptomen, soms 18 tot 24 uur later. Dit is de tijd die nodig is om methanol om te zetten in andere, nog meer giftige bestanddelen.
De restletsels na een ernstige vergiftiging kunnen zijn:
Het is mogelijk dat het slachtoffer van een methanolvergiftiging overlijdt.
Iemand die methanol ingenomen heeft, moet zo vlug mogelijk naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis doet men een bloedafname, om de ernst van de vergiftiging in te schatten. Indien nodig, dient men een tegengif toe.
Methanol, of methylalcohol (in België ook bekend als brandalcohol), is een zeer gevaarlijk product. Eén enkele slok zuivere methanol kan bij een volwassene al een vergiftiging veroorzaken.
Kies voor je fonduestel eerder voor een brandpasta.
Houd dergelijke producten ver buiten het bereik van kinderen.
Soms wordt methanol verkocht als brandalcohol. Maar opgelet! Niet elke brandalcohol bevat methanol. Sommige brandalcoholen zijn gemaakt op basis van gedenatureerde alcohol. Als je niet zeker bent van de aard van het product, neem je best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).
Methanol wordt onder andere gebruikt als brandstof voor brandertjes van schotelverwarmers en fonduestellen. Meestal wordt hiervoor zuivere methanol (99%) gebruikt. Het komt ook voor in antivriesmiddelen, oplosmiddelen en afbijtmiddelen.