Als de vloeistof in aanraking komt met de ogen kan dit ernstige irritatie en soms zelfs pijnlijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. In dit geval is medische hulp noodzakelijk. Deze schade is na behandeling gelukkig omkeerbaar.
Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Je neemt best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245), maar kan alvast enkele eerste zorgen toedienen:
Het oog gedurende een tiental minuten goed uitspoelen met lauw water.
Grondig spoelen met lauw water.
Verwijder kleding waarop het product is gemorst.
Spoel de mond met water.
Neem contact op met het Antigifcentrum of een arts. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Ongevallen met vloeibare wasmiddelen in capsules treffen voornamelijk kinderen. De zakjes moeten kunnen oplossen in water op lage temperatuur (30° C). Bij lichaamstemperatuur van handen of mond kunnen ze dus openscheuren en kunnen de sterk geconcentreerde producten vrijkomen.
Vooral jonge kinderen spelen graag met deze capsules, die makkelijk openscheuren als er op gebeten wordt.
Bewaar de dozen met capsules niet op de wasmachine.
Was- en huishoudproducten moeten absoluut buiten het zicht en het bereik van kinderen bewaard worden teneinde ongevallen te voorkomen.