Toiletblokjes: aanraken mag, inslikken niet

 
 
Toiletblokjes worden aan de binnenkant van het toilet gehangen om de toiletpot schoon te houden. Ze zijn werkzaam tegen kalk, bacteriën, hardnekkig vuil en geurtjes. Meestal gaat het om een blokje of een vloeistof in een plastic omhulsel. Het aanraken van zo’n blokje is zonder risico, maar er in bijten of het inslikken doe je toch beter niet.
 
 
 
 

Behandeling

Bij contact met de huid, ogen en/of slijmvliezen moet je onmiddellijk spoelen met zacht stromend en lauw (kraantjes)water. Bij spatten in de ogen is het aangeraden minstens 20 minuten te spoelen met stromend water. Bij inslikken mag er een klein beetje water te drinken gegeven worden. Bij blijvende klachten van pijn, braken, speekselvloed raadpleeg je best je huisarts.

 
 
 
 

Toxiciteit

Er zitten meerdere chemische stoffen in toiletblokjes:

  • Oppervlakte-actieve stoffen, die het vuil losweken zodanig dat het weggespoeld kan worden
  • Zuurstofbleekmiddelen als desinfectiemiddel en als anti-schimmelmiddel, om gekleurde vlekken weg te werken
  • Alcohol
  • Zuren, als ontkalkingsmiddelen
  • Parfums, voor een frisse geur
 
 
 
 

Risico

Als je een toiletblokje aanraakt is dat niet gevaarlijk, maar als je erin bijt of je slikt een stukje in, dan kan dat de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm irriteren. Spatten in de ogen kunnen gevaarlijke brandwonden veroorzaken. Het gevarensymbool van bijtende producten, terug te vinden op  de verpakking verwijst hiernaar.

 
 
 
 

Preventie

Zoals voor alle schoonmaakmiddelen geldt ook voor toiletblokjes dat het belangrijk is voor het gebruik ervan het etiket te lezen voor gebruik en het product vervolgens te gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking .

Vaak zijn toiletblokjes overbodig en volstaat het regelmatig schrobben van de toiletpot met een borstel en eens per week met een schoonmaakproduct. Je kan er ook voor kiezen om je toiletpot op een natuurlijke wijze schoon te maken met azijn of soda. Als je toiletblokjes gebruikt, mag je geen bleekwater in het toilet gieten, want dan kan er zich chloorgas ontwikkelen, wat erg risicovol kan zijn bij inademing.