Euphorbia

 
 
Bij het snoeien en verpotten van euphorbia’s moet men steeds handschoenen dragen en de ogen beschermen (bril of zonnebril). Na aanraking met het sap moet men zorgvuldig de handen wassen met water en zeep.
 
 
 
 

Symptomen

Euphorbia milii - Christusdoorn
Euphorbia milii - Christusdoorn
  • Inname
    Latex die rechtstreeks van de plant of via het aflikken van de vingers in de mond komt, veroorzaakt een brandende pijn ter hoogte van de lippen en de mond en speekselvloed. Soms treedt zwelling van de lippen op en zelfs zwelling van het strottenhoofd. Bij doorslikken kunnen ook misselijkheid, braken en diarree optreden.

  • Huidcontact
    Leidt binnen de 2 tot 8 uur tot roodheid en na 8 tot 12 u tot blaarvorming. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid latex en de duur van het contact.

  • Oogcontact
    Latex komt vaak via spatten of via met sap bevuilde vingers in de ogen terecht. Dit kan leiden tot ernstige ontsteking van het bindvlies, letsels van het hoornvlies en zwelling van de oogleden. Een tijdelijke blindheid werd ooit beschreven. Kenmerkend zijn tranenvloed, lichtschuwheid en zeer intense pijn.

 
 
 
 

Behandeling

  • Inname
    Geef wat water te drinken om de latex te verdunnen. Neem zo vlug mogelijk contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) of een arts.

  • Huidcontact
    Was de huid met water en zeep tot alle latex verwijderd is (afspoelen alleen volstaat niet). De reactie is niet onmiddellijk, dus een grondige reiniging van de huid kan verdere ontwikkeling voorkomen. Als er reeds letsels opgetreden zijn, moeten die nagekeken worden door een arts.

  • Oogcontact
    Verwijder eventuele contactlenzen en spoel de ogen gedurende 10 tot 15 minuten met lauw water of fysiologisch serum. Raadpleeg na het spoelen een oogarts.

 
 
 
 

Toxiciteit

De planten van het geslacht Euphorbia bevatten allen een melkachtige latex die sterk irriterend is voor de huid, de slijmvliezen en de ogen. 

De kerstster (Euphorbia pulcherrima of Poinsettia) is minder irriterend.

 
 
 
 

Preventie

Euphorbia lathyris - mollenplant
Euphorbia pulcherrima - kerstster

Bij het snoeien en verpotten van euphorbia’s moet men steeds handschoenen dragen en de ogen beschermen met een bril. Na aanraking met het sap moet men zorgvuldig de handen wassen met water en zeep.

 
 
 
 

Meer weten?

Latijnse naam: Euphorbia. Franse naam: Euphorbe.

Wolfsmelk behoort tot de wolfsmelkfamilie (euphorbiaceae). Typisch is de bloeiwijze, die bestaat uit kleine, kelkachtige napjes, die tot een soort schermpjes zijn verenigd. In de napjes zitten vier piepkleine mannelijke bloemen (gereduceerd tot één meeldraad) en één gesteelde vrouwelijke bloem zonder bloemblaadjes. Wat veelal wordt beschouwd als de bloemen, zijn in feite niets anders dan fel gekleurde en dikwijls sterk vergrote lok- of schutbladen onder de bloeiwijzen.

De wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae) bevat een 8.100-tal soorten waarvan een 2.000-tal behoren tot het geslacht wolfsmelk (Euphorbia). Tot het geslacht wolfsmelk behoren een aantal gekende kamerplanten: o.a. de kerstster (Euphorbia pulcherrima of Poinsettia pulcherrima), de Christusdoorn (Euphorbia milii) en een aantal stamsucculenten die sterk doen denken aan cactussen (Euphorbia candelabra, Euphorbia lactea, Euphorbia trigona, Euphorbia heptagona...). Ook een aantal tuinplanten behoren tot dit geslacht o.a. de cypreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) en de kleurige wolfsmelk (Euphorbia polychroma).