Het komt regelmatig voor dat kleine kinderen stukjes van de bloemen of bladeren van primula’s in de mond steken. Dit kan braken en diarree veroorzaken.
De planten van het geslacht Primula kunnen aanleiding geven tot allergische reacties van de huid. Deze allergie wordt veroorzaakt door een quinone, het primine, in de plant en wordt vooral gezien bij bloemisten. De huid verkleurt rood en jeukt zoals bij urticaria of netelroos. Er kunnen ook zwelling en blaren ontstaan. Blootstelling aan de zon kan de ernst van de allergische reacties verhogen. Het eenvoudig aanraken van de plant volstaat om deze huidreacties uit te lokken. Raakt men daarna met de vingers het gelaat, dan kunnen ook daar letsels ontstaan. Deze allergische reacties zouden minder hevig zijn bij contact met de wilde sleutelbloemen.
Na inname van kleine hoeveelheden of na inname van wilde sleutelbloemen volstaat het de mond te spoelen (bij kleine kinderen met een nat washandje) en wat water te laten drinken.
Bij inname van grotere hoeveelheden neem je best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).
In geval van huidreactie moet de behandeling door een arts ingesteld worden. Personen die ooit een allergische reactie op primula’s gehad hebben moeten in de toekomst elk contact met planten uit het primulageslacht vermijden.
Latijnse naam: Primula. Franse naam: Primevère.
Vanaf januari verschijnen op de markt en in de bloemenwinkels de primula’s.
Deze populaire kamerplantjes behoren tot de familie van de Sleutelbloemen (de Primulaceae) en het geslacht primula. Best gekend als kamerplant zijn de kegelsleutelbloem (Primula obconica) en de Chinese sleutelbloem (Primula sinensis). De in het wild voorkomende Echte sleutelbloem (Primula veris), de Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) en de Slanke sleutelbloem (Primula elatior) behoren ook tot het geslacht primula.