Symptomen die wijzen op een (acuut) verminderde nierfunctie zijn misselijkheid, braken, geen eetlust en depressie. De kat zal vaak en veel plassen, waardoor het dier al snel uitgedroogd raakt. Vervolgens zal je kat weinig of zelfs geen urine meer produceren, waardoor haar toestand snel kan verslechteren. Als er niet snel een passende behandeling door de dierenarts wordt opgestart, zal de kat overlijden.
Heb je een vermoeden dat jouw kat (delen van) een lelie heeft opgegeten? Of heb je dit zien gebeuren? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Als de opname minder dan twee uur geleden heeft plaatsgevonden, zal de dierenarts je kat doen braken, zodat het merendeel van de giftige bestanddelen uit de maag verwijderd worden, een bloedanalyse uitvoeren om de nierfunctie te controleren en extra vocht toedienen via een infuus.
Het geven van vocht is belangrijk om zowel de uitdroging te corrigeren alsook om de nierfunctie te ondersteunen. Het is goed mogelijk dat jouw kat enkele dagen bij de dierenarts zal moeten blijven ter observatie.
Alle delen van de lelie, inclusief het stuifmeel zijn giftig voor katten. De kat kan rechtstreeks van de plant eten of er tegenaan lopen. Als je kat vervolgens het stuifmeel oplikt, zal ze ook vergiftigd raken.
Een door lelies vergiftigde kat kan nierfalen ontwikkelen.
Heb je een kat als huisdier en wens je graag je huis op te fleuren met bloemen? Informeer je dan goed welke planten wel/niet giftig zijn en denk tweemaal na alvorens lelies in huis te halen.