Kerstster (Euphorbia pulcherrima of Poinsettia pulcherrima)

 
 

Symptomen

 In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant uit Mexico, zijn de planten die hier in potten gecultiveerd worden weinig giftig.

Het sap van de kerstster is irriterend.

  • Bij contact met de huid of de ogen:
    Er kan een lokale irritatie of een allergische reactie ontstaan. Op de huid gaat het om roodheid, uitslag of netelroos (urticaria). In de ogen kan zich een bindvliesontsteking voordoen, met roodheid en tranende ogen.
  • Inname door kinderen:
    Kinderen worden aangetrokken door de felle rode kleur en hebben de neiging van de blaadjes te proeven. Dit kan aanleiding geven tot irritatie van de mondslijmvliezen, met misselijkheid, braken en diarree. Soms treden koorts en reacties ter hoogte van de huid op. Nochtans vertonen de meeste kinderen na inname van blaadjes geen enkel symptoom.
  • Inname door katten en honden:
    Bij katten en honden geeft het eten van de bladeren van de kerstster vaak meer ernstige symptomen. Dieren hebben de neiging grotere hoeveelheden te eten. Men ziet braken, diarree (soms bloederig), apathie en veralgemeend beven.
 
 
 
 

Behandeling

  • Bij contact met de huid of de ogen:
    Na contact van plantensap met de huid of de ogen, moet je overvloedig spoelen. Als de irritatie van de huid of de ogen blijft duren, raadpleeg dan een arts.
  • Inname door kinderen:
    Na inname van plantenmateriaal verwijder je de resten uit de mond, eventueel met een nat washandje, en geef je water te drinken. Na inname van grote hoeveelheden neem je best contact op met het Antigifcentrum.
  • Inname door dieren:
    Als dieren kerstster hebben gegeten, neem je het best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) of een dierenarts.
 
 
 
 

Meer weten?

Latijnse naam: Euphorbia pulcherrima. Franse naam: Etoile de Noël.

De kerstster behoort tot de wolfsmelkfamilie (euphorbiaceae). De grote bladeren zijn lancetvormig of eirond-elliptisch en gaafrandig, getand en gelobd. De bloempjes zijn klein en vallen vrij snel af. Het zijn de grote, rood, roze of wit gekleurde bladachtige schutbladen die de sierwaarde van de plant bepalen. Na verloop van tijd worden die schutbladen echter groen of vallen ze af.

Deze plant wordt vaak verkeerdelijk "kerstroos" genoemd. In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant uit Mexico, zijn de planten die hier in potten gecultiveerd worden weinig giftig.