Oleander (Nerium Oleander)

 
 
De oleander is een decoratieve maar zeer giftige struik of boom. De plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. Ongelukken komen het meest voor bij kleine kinderen, vooral tussen 1,5 en 3 jaar oud, die kleine stukjes blad of bloemen hebben ingeslikt.
 
 
 
 

Symptomen

De klachten bij intoxicatie zijn braken, buikpijn, hoofdpijn en een algemeen gevoel van onpasselijkheid. In ernstige gevallen is er sprake van een vertraagde hartslag, hartritmestoornissen en shock.

 
 
 
 

Behandeling

Bij een vermoedelijke inname van een toxische dosis is opname in het ziekenhuis voor observatie noodzakelijk. Voor ernstige vergiftigingen, waarbij hartproblemen optreden, bestaat er een speciale behandeling met een tegengif (Digoxine specifieke Fab-fragmenten).

 
 
 
 

Toxiciteit

Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig.

Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig. De actieve componenten van de plant hebben een uitwerking op het hart die vergelijkbaar is met deze van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Vergiftigingen kunnen al optreden bij inname van zeer kleine hoeveelheden plantmateriaal. De toxische dosis hangt echter af van verschillende factoren: de concentratie van de glycosiden aanwezig in de plant, de hoeveelheid van inname, en de leeftijd en gezondheid van het slachtoffer. De meeste accidentele blootstellingen leiden niet tot ernstige vergiftigingen. Kinderen nemen zelden grote hoeveelheden in aangezien de bladeren een bittere smaak hebben.

 
 
 
 

Meer weten?

De oleander behoort tot de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). De kort gesteelde, lancetvormige bladeren zijn kaal, donkergroen, gaafrandig, leerachtig, 10-15 cm lang en staan met 2 of 3 bijeen. ’s Zomers is de struik getooid met rijk bloeiende bloempluimen. Elke bloem heeft 5 kroonbladen, die aan de voet tot een kroonbuis zijn vergroeid. De 5 meeldraden zijn nauw om de stempel heen gegroeid, waardoor de ingang van de kroon grotendeels is afgesloten. De bloemkleur is meestal roze, maar varieert tussen rood en wit of soms ook geel of oranje.