• Levensreddend reclameblok over vergiftiging
  • Eet geen paddenstoel die je niet kent!
  • Werd Napoleon vergiftigd?
 
 

Nieuws

 
 

Welke info vragen we als je belt?

Hou de verpakking van het betrokken product bij de hand.

  • Leeftijd van het slachtoffer: gaat het om een kind of een volwassene?
  • Wat is de naam van het product dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (verpakking, bijsluiter,... bij de hand houden)?
  • Over welke hoeveelheid van het product gaat het (aantal tabletten, soep- of theelepels,...)?
  • Wat is er precies gebeurd (ongeval, zelfmoordpoging,...)?
  • Stel je ziekteverschijnselen vast, zo ja, welke?
 
 

Actuele risico's

CO-vergiftiging

Wist je dat - met uitzondering van elektrische apparaten - alle verwarmingsapparaten CO-gas kunnen verspreiden? Tijdens de herfst en de winter registreert het Antigifcentrum meer oproepen over CO-vergiftigingen. Ondanks preventiecampagnes blijft koolstofmonoxide de belangrijkste vorm van dodelijke intoxicatie in België! Hoe kan je een CO-intoxicatie herkennen? Wat kan je doen bij een vermoeden van CO-vergiftiging? Hoe kan je een CO-intoxicatie voorkomen?

Bleekwater

Mensen denken de werking van bleekwater en andere producten te kunnen versterken door producten samen te voegen, maar eigenlijk maakt men een gevaarlijke chemische cocktail. Zo werkt het zuur van bijvoorbeeld een ontkalker in op het bleekwater, waarbij giftige chloordampen vrijkomen. Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen van mensen die ernstige irritatie ondervinden door dampen die vrijkomen, nadat men bleekwater en andere producten heeft gemengd.
 
 

Preventietip in de kijker

Gebruik waterdichte sprays alleen in de buitenlucht, met de wind in de rug of als het niet anders kan, in een goed verluchte ruimte. Gebruik de spuitbus zo ver als mogelijk verwijderd van het gezicht.

Welkom bij het Belgisch Antigifcentrum

Je vindt op deze website informatie over de belangrijkste onderwerpen waarvoor men het Belgisch Antigifcentrum contacteert. Wij geven ook tips over het veilig gebruik van producten en over hun etikettering.