Knoopbatterijen

 
 
Bij het inslikken van een knoopbatterij is het steeds noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen het uur!) een radiografie te nemen van de borstkas en de buik om na te gaan waar precies de batterij zich in het maagdarmstelsel bevindt. Knoopbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in 2 uur tijd heel ernstige symptomen geven zoals perforatie. De laatste jaren ziet men een duidelijke toename van de ernstige symptomen omdat er steeds meer batterijen met een diameter van 20 mm of meer en met een hoog voltage (meestal 3 V) worden ingeslikt.
 
 
 
 

Behandeling

Knoopbatterijen kunnen vergiftigingen veroorzaken.

Wat te doen bij inslikken?

  • Niet laten braken.
  • Geef niets te eten: misschien is een endoscopische verwijdering van de batterij, al dan niet onder anesthesie, noodzakelijk. Eventueel kleine slokjes water laten drinken als het kind niet weigert.    
  • Bij het inslikken van een knoopbatterij is het steeds noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen het uur!) een radiografie te nemen van de borstkas en de buik om na te gaan waar precies de batterij zich in het maagdarmstelsel bevindt. Hiervoor biedt men zich best aan op de spoedgevallen.
  • Als een kind (of volwassene) in de dagen na het doorslikken van een knoopbatterij, weigert te eten, moeilijk kan slikken, braakt, koorts, buikpijn of zwarte stoelgang heeft of zich over het algemeen niet goed voelt, dan moet het onderzocht worden door een arts. Dit zelfs indien de batterij endoscopisch verwijderd werd of spontaan werd uitgescheiden.

Wat te doen met knoopbatterijen in neus of oren?

Kinderen steken soms batterijen in de oren of de neus.

Daarom vindt men een batterij waarvan men ze veronderstelde dat ze werd ingeslikt niet altijd terug op de genomen radiografieën. In dat geval wordt er ook best dadelijk een foto van de schedel gemaakt.

Ook deze batterijen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Zo niet kunnen ze ernstige weefselbeschadiging veroorzaken.

 
 
 
 

Risico

Lithiumbatterijen met een diameter van 20 mm of meer zijn het gevaarlijkst.

Vooral kleine kinderen verwijderen de batterijen uit verpakkingen, afstandsbedieningen en speelgoed. Ook rondslingerende batterijen verdwijnen vaak in kindermondjes.

Maar ook volwassenen kunnen per vergissing knoopbatterijen inslikken. Dit kan gebeuren bij mensen die de batterijen verwarren met hun medicatie, bv wanneer de batterijtjes voor een hoorapparaat naast de medicatie bewaard worden. Een ander typisch ongeval doet zich voor wanneer men aan het batterijtje likt om na te gaan of er nog stroom op zit.

Bij het inslikken van een knoopbatterij is het steeds noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen het uur!) een radiografie te nemen van de borstkas en de buik om na te gaan waar precies de batterij zich in het maagdarmstelsel bevindt.

Knoopbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in 2 uur tijd heel ernstige symptomen geven zoals perforatie. Lithiumbatterijen met een diameter van 20 mm of meer zijn het gevaarlijkst.

De laatste jaren ziet men een duidelijke toename van de ernstige symptomen omdat er steeds meer batterijen met een diameter van 20 mm of meer en met een hoog voltage (meestal 3 V) worden ingeslikt.

 
 
 
 

Preventie

Batterijhouder met veiligheid.
  • Koop zo mogelijk batterijen in blisterverpakking: kinderen kunnen deze niet zo makkelijk openen.

  • Wissel geen batterijen in het bijzijn van kinderen.

  • Breng gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt.

  • Verbied kinderen om met batterijen te spelen.

  • Steek nooit een batterij in je mond om ze te testen of om ze "vast te houden".

  • Kijk ook goed naar je medicatie vooraleer ze in te slikken. 

 
 
 
 

Meer weten?

Voor meer informatie kan u ook het artikel Knoopbatterijen wetenschappelijk bekeken lezen.