Het is nog even wachten op de lente, maar de natuur begint al te ontluiken.

Het is nog even wachten op de lente, maar de natuur begint al te ontluiken. Graag staan we even stil bij enkele planten die we aan het einde van de winter opmerken. Sleutelbloemen, narcissen, hyacinten en bosanemonen zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een giftig kantje.

Al sinds vorige maand duiken primula’s, beter gekend als sleutelbloemen, op bij bloemen- en plantenverkopers. De plant bevat primine dat tot allergische reacties kan leiden. Contact met de huid zorgt voor irritatie, met rode verkleuring en jeuk als gevolg. In zeldzame gevallen is zwelling en blaarvorming mogelijk. Blootstelling aan zonlicht doet de allergische reactie verergeren. In dat geval contacteer je best het Antigifcentrum of raadpleeg je je huisarts voor advies. Kleine kinderen durven al eens blaadjes of bloemen van de primula in de mond te steken. Dat kan leiden tot buikpijn en dan contacteer je best het Antigifcentrum of je huisarts. Je kan vervolgens de mond spoelen, wat water laten drinken en na medisch advies actieve kool geven.

Narcissen kondigen hier en daar al de vroege lente aan. Ze bevatten evenwel lycorine, een giftig alkaloïde dat bij inname kan leiden tot braken, buikpijn en diarree. Inname gebeurt vaak accidenteel, bijvoorbeeld door de bloembollen te verwarren met uien. Mensen die vaak met narcissen in contact komen, zoals bloemen- en plantenverkopers, kunnen makkelijker ontstekingsreacties van de huid ontwikkelen. Het contacteren van het Antigifcentrum of je huisarts is aangewezen. Hetzelfde geldt overigens voor hyacinten, ook al een bolgewas. Je ziet ze vanaf maart, met hun prachtig kleurenpalet en hun typische geur.

Bosanemonen zijn mooie witte lentebloeiers, die vanaf maart tevoorschijn komen. De plant bevat protoanemine, want haar giftig maakt, zeker voor dieren. Bosanemonen zijn gevaarlijk voor paarden, die grote hoeveelheden kunnen eten tijdens het grazen op veenachtige weilanden. Zij riskeren maagdarmontstekingen, verlamming en nierbeschadiging.