Ken je schoonmaakmiddelen. Lees de etiketten.

Schoonmaken in een huis waar baby’s of peuters rondkruipen, vergt best wat van ouders. De ruimtes waar onze verkennende oogappels rondkruipen en waarbij ze vaak alles wat binnen hun handbereik komt vastpakken en in hun mondje steken, kunnen niet proper genoeg zijn. Terecht, maar baby’s en peuters hun ogen, huid en luchtwegen zijn ook erg gevoelig. Ze raken snel geïrriteerd door schoonmaakmiddelen met daarin vluchtige organische stoffen, ontsmettingsmiddelen, geurstoffen of ammoniak. Als onze kinderen dan al even ontsnappen aan ons toezicht, dan heb je liever niet dat ze in aanraking komen met gevaarlijke schoonmaakmiddelen.

Hierbij enkele tips die je kunnen helpen het juiste evenwicht te vinden tussen veiligheid en netheid:

  • Poets beter wat vaker en enkel met water of zachte schoonmaakmiddelen. Als je vuil niet laat indrogen of intrekken, volstaat minder schoonmaakmiddel.
  • Hou vuil buiten. Doe bijvoorbeeld je schoenen uit in ruimtes waar kleintjes rondkruipen en zorg ervoor dat ze niets kunnen omvergooien.
  • Ken je schoonmaakmiddelen. Lees de etiketten en laat je niets wijsmaken door misleidende reclameboodschappen. Een vloer kan je nu eenmaal niet vrij van bacteriën houden en dat is ook nergens voor nodig. Beweringen zoals 100% natuurlijk, groen, dermatologisch getest en dergelijke betekenen niet dat het schoonmaakproduct ook veilig voor kinderen is. Meer info via deze link
  • Ontsmetten kan soms zinvol zijn, maar is niet altijd nodig. Ontsmet oppervlakten alleen wanneer ze bijvoorbeeld bevuild zijn door braaksel, stoelgang, urine of bloed. Wanneer je  gaat reinigen, zorg er dan voor dan de kinderen uit die ruimte zijn.
  • Bescherm je ogen en handen bij het schoonmaken en laat alles goed opdrogen en verluchten. Geniet even van het resultaat en laat pas dan weer de kinderen in de ruimte.
  • Geen enkel schoonmaakmiddel is absoluut veilig voor kinderen. Bewaar ze daarom steeds op een voor je kinderen onbereikbare plaats en sluit een fles, verpakking ook tijdens het gebruik goed af.