Veilig de winter door

De wintermaanden hebben hun charme. Het zijn knusse maanden en als er sneeuw valt, levert dit idyllische plaatjes op. En dan zijn er natuurlijk de eindejaarsfeesten en -recepties. Maar alvorens het gezellig te maken, is het aan te raden toch eerst even enkele handige tips te lezen om de wintermaanden veilig door te komen.

CO-vergiftiging: In de winter steekt de verwarming een tandje bij. Zorg voor goede verluchting en zorg voor het tweejaarlijks onderhoud van je verwarmingsinstallatie door een erkend technicus. En barbecueën doe je niet binnenshuis, want verbrandingsgassen kunnen dan moeilijk weg en vergroten het risico op koolstofmonoxidevergiftiging. Meer info via deze link.

Hoestsiroop: Bij een verkoudheid kan hoesten best vervelend zijn, maar geef toch beter geen hoestsiroop aan kinderen jonger dan 6 jaar zonder advies van je huisarts. Lees hier meer.

Neusdruppels: Neusdruppels kunnen helpen om een verstopte neus vrij te maken. Gebruik ze best niet langdurig en/of op eigen initiatief. Vaak volstaat het gebruik van fysiologisch water. Meer weten.

Antivries: Antivriesmiddelen zijn  zeer giftig, bewaar het dus steeds in de originele verpakking om vergissingen te voorkomen. Meer info via deze link.

Strooizout: Strooizout is weinig gevaarlijk, maar kan bij langdurig en/of veelvuldig huid- en oogcontact irritatie veroorzaken. Vergeet daarom niet de poten van je hond af te spoelen na een wandeling in de sneeuw. Lees hier meer.

Alcoholinname door kinderen: Laat kinderen aan de feesttafel best niet proeven van alcoholische dranken, want deze kunnen erg gevaarlijk zijn voor hen. Laat geen alcoholrestjes op de tafel staan na een etentje of feestje. Meer info hier.

Voedselvergiftiging: vorig jaar hadden beduidend meer voedselvergiftigingen plaats, door de consumptie van vervallen, besmet of bedorven voedsel. Meer weten via deze link.

Winterplanten: Het is een traditie dat bepaalde planten in de wintermaanden in beeld komen. Zo is er de kerstster. Hou er wel rekening mee dat het sap van de kerstster sterk irriterend is. Maretak wordt in de wintermaanden massaal binnen gehaald. De plant bevat echter giftige stoffen. De kerstboom is niet giftig, maar wees toch maar voorzichtig met de scherpe naalden. En als je de adventskrans of boom versiert met hulst, weet dan het inslikken van meer dan vijf besjes wel giftige reacties veroorzaakt. Meer info over deze planten vind je via deze link.