Veel voedingsmiddelen, die voor ons echte lekkernijen zijn, kunnen gevaarlijk zijn voor je geliefde huisdier!

De dagen worden korter en de temperaturen dalen. De winter staat voor de deur. De eerste ijskristallen zijn zichtbaar op de ramen en men verlangt ernaar zich op te warmen aan de open haard. Ja, eindejaar in het verschiet en dit moet gevierd worden! Maar pas op, want veel voedingsmiddelen, die voor ons echte lekkernijen zijn, kunnen gevaarlijk zijn voor je geliefde huisdier!

Bied je macadamianoten aan tijdens het aperitief? Zorg ervoor dat je hond er niet mee wegloopt! Als dat gebeurt, is het mogelijk dat hij binnen enkele uren ziek wordt, met symptomen als braken en rillingen. Uienlook of prei in je bord voor het hoofdgerecht? Zeker en vast, maar niet in dat van je hond of kat,  want deze voedingsmiddelen zijn giftig voor hen. Ze kunnen maag- en darmklachten, maar ook ernstige bloedarmoede teweegbrengen.

Serveer je een dessert met chocolade om in schoonheid af te sluiten? Laat je hond of kat niet ‘meegenieten’. Het cacaopoeder en de cacaobonen, vooral aanwezig in zwarte chocolade, bevatten een giftige stof die ernstige symptomen kunnen veroorzaken zoals hartritmestoornissen en stuipen. Kies je  liever voor een kaasplank? Kijk uit dat er geen druiven of rozijnen op de grond vallen! Een belangrijke hoeveelheid verse of droge druiven kan namelijk braken, diarree en zelfs nierfalen uitlokken bij de hond.

Geef dus extra aandacht aan je huisdier tijdens de komende feestdagen en trakteer hem enkel met zijn dagelijkse portie brokken. Kan je het toch niet laten je dier extra te verwennen? Hij zal zeker en vast genieten van een dikke knuffel!

En loopt het toch fout, dan is er steeds het Antigifcentrum, gratis en ook tijdens de feestdagen 24/7 te bereiken via 070 245 245.