Enkele tips voor paddenstoelplukkers

Om de paddenstoelen te verzamelen gebruikt u een recipiënt die luchtdoorlatend is, zoals bijvoorbeeld een rieten mand.

De enige manier om intoxicaties te vermijden, is te leren om de eetbare exemplaren, alsook de dodelijke exemplaren, uit je regio te herkennen. Opgelet in Vlaanderen is het verboden paddenstoelen te plukken in openbare domeinen (parken, bossen, ...)

 • De enige manier om giftige paddenstoelen van eetbare paddenstoelen te onderscheiden, is over een nauwkeurige kennis te beschikken over de kenmerken van de verschillende soorten. Je kan deelnemen aan activiteiten van mycologische kringen. Tijdens de wandelingen, de tentoonstellingen en de identificatiebijeenkomsten zal je kennis maken met de basisbeginselen van de mycologie. Het identificeren van paddenstoelen met behulp van een boek en/of op basis van een foto is erg gevaarlijk. 
 • Eet enkel paddenstoelen die nauwkeurig kunnen geïdentificeerd worden in de verschillende groeistadia. 
 • Inspecteer de paddenstoelen grondig één per één. Enkele giftige exemplaren in een mand eetbare paddenstoelen kunnen tot zware intoxicaties leiden. 
 • Pluk enkel jonge paddenstoelen in goede staat. Vermijd verdachte, doorweekte of bevroren exemplaren. Eetbare exemplaren kunnen namelijk oneetbaar worden door veroudering of - na het bevriezen – door ontbinding. 
 • Om de paddenstoelen te verzamelen, gebruik je een recipiënt dat luchtdoorlatend is, zoals bijvoorbeeld een rieten mand. De houdbaarheid van paddenstoelen is heel beperkt. Zij zijn sterk onderhevig aan besmetting door bacteriën. Een plastic zak gebruik je beter niet, omdat de geplukte exemplaren er heel snel in ontbinden en oneetbaar worden. 
 • Leg paddenstoelen waarbij je aan de determinatie twijfelt niet in dezelfde mand als deze waar je wel zeker van bent. Snij de steel niet af, maar verwijder deze helemaal met een draaiende beweging uit de bodem, zonder het mycelium (draadweefsel) te beschadigen. Je kan ze later ter identificatie voorleggen aan ervaren botanisten of mycologen. 
 • Bewaar paddenstoelen thuis op een koele en goed verluchte plaats. Vermijd stapelen. Paddenstoelen zijn slechts beperkt houdbaar. 
 • Reinig paddenstoelen goed alvorens ze te bereiden. Verwijder eventueel de schil van de hoed en het onderste deel van de steel. Verwijder de steel in zijn geheel indien deze taai of vezelig is (grote parasolzwam, weidekringzwam…). 
 • Paddenstoelen zijn vaak moeilijk verteerbaar. Het is aan te raden ze in fijne schijfjes te snijden. De baktijd bedraagt minimum 10 tot 30 minuten voor soorten die niet rauw mogen gegeten worden. Eet nooit grote hoeveelheden en kauw goed.

  Opgelet: sommige soorten zijn slechts eetbaar nadat ze zijn gekookt, rauw zijn ze niet eetbaar (morielje, parelamaniet). 
 • Alle soorten paddenstoelen vervullen hun rol in de natuur. Indien je eetbare paddenstoelen plukt, respecteer ook de giftige soorten. 
 • Pluk geen paddenstoelen op vervuilde terreinen of industrieterreinen: de paddenstoelen kunnen besmet zijn met zware metalen of giftige stoffen.