Gordijnzwam (Cortinarius)

 
 
Deze familie telt talrijke soorten waarvan de determinatie zeer moeilijk is. Vermijd gordijnzwammen met een rode, paarse of oranje kleur. Sommige cortinaria zijn heel giftig. Zij bevatten orellanine. In Polen werden in de jaren ‘50 een groot aantal nierinsufficiënties gerapporteerd te wijten aan de Cortinarius orellanus (giftige gordijnzwam).
 
 
 
 

Incubatietijd

De incubatieperiode is heel lang. De eerste symptomen van nierinsufficiëntie treden op 8 tot 10 dagen na de inname. Dit maakt het stellen van de diagnose moeilijk.

 
 
 
 

Symptomen

Cortinarius violaceus
Cortinarius sanguineus
Cortinarius sodagnitus

Het ziekteverloop kan beginnen met maag-darmstoornissen. De klachten kunnen beperkt zijn en de arts ontgaan.

Het “orellanus syndroom” treedt op 2 tot 20 dagen na de inname: grote dorst, monddroogte, braken, buikpijn, pijn in de lenden, verminderde productie van urine (oligurie en anurie) en zware beschadiging van de nieren (tubulo-interstitiële nefritis).

Een traag herstel treedt op bij 50 tot 70 % van de patiënten. In een aantal gevallen is de beschadiging van de nier onherstelbaar en moet de patiënt chronisch met dialyse behandeld worden.

 
 
 
 

Behandeling

De behandeling is symptomatisch. De nierinsufficiëntie wordt behandeld met hemodialyse.

 
 
 
 

Preventie

Cortinarius orellanus is zeer giftig.
Cortinarius rubellus is zeer giftig.
  • Het is raadzaam om geen gordijnzwammen te plukken voor consumptie. Sommige gordijnzwammen zoals de Cortinarius orellanus of de Cortinarius speciosissimus zijn zeer giftig. Vermijd zeker gordijnzwammen met een rode, paarse of oranje kleur.

  • Pluk geen paddenstoelen voor consumptie zonder voldoende kennis van zowel eetbare als giftige soorten.