Shiitake (Lentinula edodes)

 
 
De shiitake (Lentinula edodes) wordt op grote schaal gekweekt en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Zowel de verse als de gedroogde vorm van deze paddenstoel behoren tegenwoordig tot het vaste aanbod in heel wat supermarkten.In China en Japan gebruikt men de paddenstoel ook voor medicinale doeleinden. Shiitake vindt men terug als ingrediënt van verschillende voedingssupplementen, zowel in capsules als in aftreksels.
 
 
 
 

Symptomen

Deze paddenstoel kan een huidreactie uitlokken.

Deze paddenstoel kan een eigenaardige huidreactie uitlokken, vooral als hij rauw of onvoldoende gegaard geconsumeerd wordt: in de uren of dagen na inname ontstaan kleine papeltjes die rode striemen vormen (lineaire urticaria) op de romp, de hals, de armen, de benen en soms in het aangezicht. Dit gaat gepaard met hevige jeuk. Deze letsels genezen spontaan na 3 tot 21 dagen. Zij worden erger bij blootstelling aan de zon. In Japan is dit fenomeen sinds lang gekend. In Europa werden de eerste gevallen gepubliceerd in 2006.

 
 
 
 

Toxiciteit

Het mechanisme van deze reactie is niet goed gekend. Het gaat niet om een allergische reactie. Antihistaminica en corticosteroïden hebben weinig effect.

De hypothese dat de reactie een toxisch effect is veroorzaakt door lentinan, een thermolabiele polysacharide, wordt momenteel algemeen aanvaard. Bovendien bevat de shiitake een hoog gehalte trehalose, een suiker samengesteld uit 2 glucose moleculen. Bepaalde personen hebben onvoldoende hoeveelheden van het enzyme trehalase en kunnen trehalose daarom niet verteren. Zij kunnen digestieve symptomen (diarree) ontwikkelen na het eten van shiitake.

 
 
 
 

Preventie

Het is aan te raden de shiitake te koken vooraleer te consumeren.

Het is altijd aangewezen om shiitake een twintigtal minuten te laten koken voor de consumptie ervan. De gedroogde paddenstoelen moeten voldoende gehydrateerd worden vooraleer men ze kookt.

Vermijd bij een huidreactie elke blootstelling aan de zon en neem contact met de huisarts.